21. 10. 2015

Društvo Novo mesto je izdalo osrednji zbornik ob 650-letnici Novega mesta

V Društvu Novo mesto vas vabimo v sredo, 28. oktobra 2015, ob 10. uri, na poljudnoznanstveni simpozij, ki ga pripravljamo v Kulturnem centru Janeza Trdine ob izidu zbornika Novo mesto 1965-2015. V kolikor se ne boste udeležili dopoldanskega simpozija, vas prav tako vabimo v Kulturni center Janeza Trdine ob 19. uri, na večerno, bolj poljudno predstavitev zbornika, ki jo bomo obogatili s kulturnim programom.


Društvo Novo mesto je ob 650-letnici ustanovitve Novega mesta izdalo zbornik z naslovom Novo mesto 1965˗2015,
v katerem nam vidnejši domači avtorji odstirajo prostorski, gospodarski, socialni, izobraževalni, znanstveni in kulturni razvoj Novega mesta v zadnjih petdesetih letih.

Novo mesto je svojo 600-letnico obeležilo tudi z izdajo zbornika Novo mesto 1365–1965: Prispevki za zgodovino mesta in simpozijem. V Društvu Novo mesto smo uspeli udejanjiti namen snovalcev zbornika ob 600-letnici Novega mesta, da bi pripravili zbornik razprav z različnih področij zgodovinskega, gospodarskega, kulturnega in družbenega razvoja mesta, ki bi zajemal dogajanje do najnovejšega časa, pa jim to takrat ni uspelo. Izhajali smo tudi iz dejstva, da zadnjih petdeset let razvoja mesta po posameznih področjih še ni bilo temeljiteje ovrednotenih, vsekakor pa ne strnjenih na enem mestu. Zborniku smo na koncu dodali še pregled vseh novomeških županov od 2. svetovne vojne, ki ga do zdaj še nismo imeli.

Zbornik bosta predstavila urednik Mitja Simič in dr. Aleš Gabrič.

Vstop na simpozij je prost, na večerno predstavitev s kulturnim programom pa z brezplačnimi vstopnicami, ki jih prejmete na blagajni Kulturnega centra Janeza Trdine.

V kulturnem programu bodo nastopili otroški pevski zbor iz OŠ Center, Glasbena šola Marjana Kozine, Plesni studio Novo mesto, MPeZ Pomlad in Folklorno društvo Kres. Prireditev bo povezovala Nina Štampohar.

V priponki so vam na voljo prve strani zbornika s kazalom avtorjev in uvodnimi besedami župana Mestne občine Novo mesto, predsednika društva in urednika.

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.