28. 02. 2017

V spomin: Staša Vovk (1943 - 2017)

Po kratki in hudi bolezni nas je danes ponoči zapustila Staša Vovk. V Društvu Novo mesto se bomo s hvaležnostjo spominjali soustanoviteljice našega društva in dolgoletne članice upravnega odbora. Za Stašo vsekakor lahko rečemo, da je polno živela z Novim mestom in prizadevanji društva, ki nosi ime po njem.

Staša Vovk je bila rojena 2. novembra 1943 v Novem mestu. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v Novem mestu in maturirala leta 1962. S kulturo je bila povezana že od malih nog. Kot šolarka in gimnazijka je recitirala na proslavah, ko se je zaposlila v Krki, pa je bila med ustanovitelji tovarniškega kulturnega društva. Po več kot desetletju v Krki jo je pot zanesla v takratno kulturno skupnost, ki jo je po nekaj letih zamenjala za Dom kulture in Zvezo kulturnih organizacij (ZKO). Sprva je bila tako direktorica Doma kulture kot tajnica na ZKO, a si je s tem, kot je govorila, za manjšo plačo nakopala dvojno delo, zato se je nazadnje odločila za ZKO, ki mu je ostala zvesta vse do upokojitve leta 2001.

V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila aktivna članica izvrstne amaterske gledališke skupine, ki je delovala v okviru prosvetnega društva Dušan Jereb. Leta 1983 je za svoje igralske dosežke prejela Severjevo nagrado, najvišje slovensko priznanje za amaterske igralce, kar ji je - po njenih besedah - predstavljal enega od dveh najpomembnejših dogodkov v njenem življenju. Drugi je ustanovitev poklicnega gledališča Anton Podbevšek Teater v Novem mestu.

Dobitnica Trdinove nagrade Mestne občine Novo mesto in Linhartove zlate značke za dolgoletno delo v amaterskem gledališču je bila do bolezni tudi aktivna članica Društva Novo mesto, s katerim je opozarjala predvsem na neugledno stanje Narodnega doma in novomeškega mestnega jedra.

Viri in literatura:
Dolenjski biografski leksikon
Portret tedna v Dolenjskem listu iz leta 2011.

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.