04. 06. 2018

Konec sivine. Prihajajo poslikave

Novomeške stene bodo odslej obravnavane popolnoma drugače. V mesecu maju in juniju sta umetnika v sodelovanju z učenci Osnovne šole Bršljin poslikala pusto armiranobetonsko steno na njihovem igrišču. Pred koncem letošnjega šolskega leta bo zaključena prva poslikava večje puste betonske stene v Novem mestu. Projekt vodi Društvo Novo mesto v sodelovanju z OŠ Bršljin ter umetnikoma Teo Skupek iz Novega mesta in Robertom Jevnikom iz Šentjerneja.

Ustvarjanju motivov so se pod vodstvom likovne pedagoginje Vilme Petelin pridružili tudi učenci OŠ Bršljin, ki po svojih močeh aktivno sodelujejo z risanjem različnih simbolov, pri katerih prevladuje tematika šolskih predmetov. Kar je izven dosega njihovih rok z lastno umetniško interpretacijo ter po izbranem motivu dopolnita Tea Skupek in Robert Jevnik.

V začetku meseca maja so učenci ustvarjali predloge, izmed katerih so Vilma, Robert in Tea izbrali najbolj primernega ter dodelali koncept vsebine poslikave, ki bo bršljinske osnovnošolce vsakodnevno spremljal ob njihovem odraščanju. Osrednji motiv likovne stvaritve je barvna spirala, ki je tudi uradni grb Osnovne šole Bršljin in eden izmed najstarejših grafičnih simbolov, ki ponazarja stvarjenje, potovanje, razvoj in se bo celostno povezala z ozadjem vesolja, planetov in izbranimi simboli učencev. Tako bo celota poslikave predstavljala vesolje znanja in povezanosti, ki bo opazovalca vabila v svoje prostranosti. Samo steno je bilo pred pričetkom potrebno temeljito očistiti in premazati z zaščitnimi sredstvi, da se je lahko začela zapolnjevati z navedenimi motivi.

Ustvarjanje poslikave, katere uradni sponzor je podjetje EVENTUS Novo mesto, d.o.o., sofinancirana pa je tudi s strani Mestne občine Novo mesto, v mesecu maju in juniju poteka na steni pri športnih površinah OŠ Bršljin in se zaključi z otvoritveno prireditvijo v torek, 12.6.2018 ob 18. uri, na katero ste lepo vabljeni. Prireditev bo organizirala OŠ Bršljin z nastopi njihovih učencev, na njej pa bomo predstavili poslikavo in njene ustvarjalce.

Poslikava prve večje puste stene pri šolskih površinah OŠ Bršljin predstavlja del širšega projekta z naslovom Poslikajmo sivino. Društvo Novo mesto želi s projektom lokalni skupnosti približati sodobne smernice likovnega umetniškega izražanja, saj tovrstne poslikave v svetu postajajo že del vsakdanjega doživljanja urbanih središč. Hkrati želimo obogatiti mestno podobo in razvijati odnos skupnosti do javnega prostora. Gre za umetniške intervencije na pustih in degradiranih površinah na območju Novega mesta in okolice. S projektom želimo meščanom ne le olepšati življenjski prostor s slikami, ki bi bile same sebi namen, ampak prek njih tudi spodbuditi k razmisleku o različnih vidikih našega življenja, ustvarjati socialni dialog, spodbujati medsebojno solidarnost in sprejemanje, obenem pa tudi pripomoči k uveljavljanju in popularizaciji mladih ustvarjalcev. V prihodnosti razmišljamo tudi o širitvi projekta v druge slovenske kraje, k sodelovanju pa bi vabili tako slovenske kot tuje umetnike.

Ustvarjanje monumentalnega likovnega dela pri OŠ Bršljin lahko spremljate tudi na naši facebook strani:https://www.facebook.com/drustvonovomesto.

 

 

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.