20. 06. 2018

Konec sivine. Prišla je prva poslikava

Učenci OŠ Bršljin in dva umetnika, so pusto steno pri športnih površinah bršljinske šole preoblikovali v prvi večji zunanji mural v Novem mestu.

V torek, 12.6.2018, je pri OŠ Bršljin potekala otvoritev prve poslikave večje puste betonske stene v Novem mestu, ki so jo organizirali Društvo Novo mesto v sodelovanju z OŠ Bršljin ter umetnikoma Teo Skupek iz Novega mesta in Robertom Jevnikom iz Šentjerneja. 

Zgodba prve večje umetniške poslikave se začne v začetku meseca maja, ko je učiteljica Vilma Petelin učencem, ki obiskujejo izbirni predmet Likovno snovanje, zastavila pomembno nalogo, in sicer da narišejo idejo, ki bo v prihajajočih letih bogatila njihove šolske športne površine. Učenci so ideje navezovali na šolski logotip, zlasti na barvno spiralo, ki je bila vodilo razmišljanja in ustvarjanja. Ker je kar nekaj učencev na svojih skicah upodobilo vesolje, osnovnega motiva za poslikavo stene ni bilo težko izbrati. V nadaljevanju sta se Vilmi pridružila še Robert in Tea ter družno dodelali koncept vsebine poslikave, ki bo bršljinske osnovnošolce vsakodnevno spremljala tekom njihovega odraščanja. Osrednji motiv poslikave tako predstavlja barvna spirala, ki je tudi uradni grb Osnovne šole Bršljin in eden izmed najstarejših grafičnih simbolov, ki ponazarja stvarjenje, potovanje, razvoj in se celostno povezuje z ozadjem vesolja, planetov in izbranimi simboli učencev. Vilma Petelin nastalo kreacijo opiše s sledečimi besedami: "Vesolje in spirala, kot temeljno gibanje v univerzumu sta likovno upodobljena kot časovno-prostorski kuntinuum. Širi se na vse strani in simbolizira proces izobraževanja, v katerem pridobivamo raznovrstno znanje in izkušnje."

Oživljanju puste stene so se pod podstvom Vilme Petelin pridružili tudi učenci OŠ Bršljin, ki so po svojih močeh aktivno sodelovali z risanjem različnih domišljijskih in prepoznavnih simbolov, s katerimi so odrazili pestrost šolskega in vsakdanjega življenja. Avtorja poslikave, Tea Skupek in Robert Jevnik, sta simbole po lastni umetniški interpretaciji in izbranem motivu v pičlih štirinajstih dnevih povezala v dovršeno celoto. 

Zaključek poslikave je bil pospremljen z otvoritveno prireditvijo 12.6.2018, pri Osnovni šoli Bršljin, v organizaciji in izvedbi njenih učencev, ki so povezovanje in kulturni program brezhibno in srčno izpeljali, vremenskim popestritvam navkljub. Na njej so se nam pridružili tudi sponzor prvega murala, direktor podjetja EVENTUS, Novo mesto, d.o.o., gospod Srđan Brkić in podžupan Mestne občine Novo mesto, ki je projekt odobrila in sofinancirala s strani javnega razpisa na področju kulture, gospod Boštjan Grobler.

Poslikava prve večje puste stene pri šolskih površinah OŠ Bršljin predstavlja del širšega projekta z naslovom Poslikajmo sivino. Društvo Novo mesto želi s projektom lokalni skupnosti približati sodobne smernice likovnega umetniškega izražanja, saj tovrstne poslikave v svetu postajajo že del vsakdanjega doživljanja urbanih središč. Hkrati želimo obogatiti mestno podobo in razvijati odnos skupnosti do javnega prostora. Gre za umetniške intervencije na pustih in degradiranih površinah na območju Novega mesta in okolice. S projektom želimo meščanom ne le olepšati življenjski prostor s slikami, ki bi bile same sebi namen, ampak prek njih tudi spodbuditi k razmisleku o različnih vidikih našega življenja, ustvarjati socialni dialog, spodbujati medsebojno solidarnost in sprejemanje, obenem pa tudi pripomoči k uveljavljanju in popularizaciji mladih ustvarjalcev. V prihodnosti razmišljamo tudi o širitvi projekta v druge slovenske kraje, k sodelovanju pa bi vabili tako slovenske kot tuje umetnike.

Ustvarjanje monumentalnega likovnega dela pri OŠ Bršljin lahko spremljate tudi na naši facebook strani:https://www.facebook.com/drustvonovomesto.

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.