22. 10. 2019

Poslikali bomo sivino na Ulici Slavka Gruma

Avtor skice: Robert jevnik Avtor skice: Robert jevnik

V Društvu Novo mesto smo leta 2018 uspešno zagnali projekt Poslikajmo sivino s prvo umetniško poslikavo večje zunanje površine oz. murala v Novem mestu. Uspešna realizacija in številni pozitivni odzivi nanjo so nas motivirali k nadaljevanju našega projekta z novim muralom.

Tokrat se selimo na Ulico Slavka Gruma, kjer bo umetnik Robert Jevnik poslikal kotlovnico ob Topliški cesti. Tako bomo največjemu novomeškemu blokovskem naselju pridahnili novo dimenzijo in s tem dodatno obogatili mestno podobo, hkrati pa tudi razvijali odnos skupnosti do javnega prostora.

Letošnje leto, točneje 3. avgusta, je minilo 70 let od smrti Slavka Gruma. Poznamo ga kot zdravnika, pisatelja in predvsem dramatika, ki je svojo mladost pred odhodom na študij preživel v Novem mestu. Tu se je začel spoznavati s prozo in prijateljeval z drugimi novomeškimi osebnostmi, predstavniki in pobudniki slovenske avantgarde, med drugim Antonom Podbevškom, Miranom Jarcem, Marijem Kogojem in Božidarjem Jakcem. Njegovo zanimanje za Freudovo psihoanalizo in bojevanje z lastnimi odvisnostmi in stiskami je obrodilo zanimiv opus proznih in dramskih del, v katerih je razkrival predvsem bolne ter sprevržene strani človeškega življenja. V raziskovanju patološkega je med drugim nastalo tudi dramsko delo v dveh dejanjih, ki stoji v središču in samem vrhu slovenskega ekspresionizma - Dogodek v mestu Gogi. Groteska, v kateri raziskovalci vidijo napoved evropske antidrame.

Po Slavku Grumu se imenuje tudi ulica v največjem blokovskem naselju v Novem mestu, kjer smo se v društvu odločili, da bo pod čopičem umetnika Roberta Jevnika nastala druga večja poslikava v okviru nadaljevanja projekta Poslikajmo sivino. Vsebino poslikave bomo posvetili rojaku, po navdihu njegove najbolj dovršene drame o mestu, kjer vsi napeto čakajo na dogodek, ki se nikoli ne zgodi.

Robija smo spoznali že pri prvi poslikavi, ko je v tandemu s Teo Skupek pričaral »vesolje znanja« na betonsko oporno steno pri šolskem stadionu Osnovne šole Bršljin in kot enega izmed sodelujočih umetnikov v Urbanih galerijah v starem mestnem jedru. Poslikava bo predstavljala že drugo umetniško intervencijo na večji javni površini, s katerimi želimo pripomoči k večplastnemu doživljanju našega kraja, se povezovati z lokalno skupnostjo, spodbuditi turistično prepoznavnost, podpreti kulturne ustvarjalce in predvsem našim krajanom izboljšati kulturo bivanja v Novem mestu. Projekt sofinancira Mestna občina Novo mesto.

Ustvarjanje novega likovnega dela na Ulici Slavka Gruma lahko spremljate tudi na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/drustvonovomesto.

 

Poslikajmo sivino 2018: https://drustvo-novo-mesto.si/kultura/item/147-konec-sivine-prisla-je-prva-poslikava.html

Urbane galerije 2016: https://www.dolenjskilist.si/2016/08/02/159959/novice/dolenjska/Urbane_galerije_v_novomeskem_mestnem_jedru/

Umetniške stvaritve Roberta Jevnika: https://www.facebook.com/Jobi-711208198913903/

 

Viri:

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.