Prizadevajmo si za odstranitev mestne sramote na Novem trgu 6

V Društvu Novo mesto že dolga leta spremljamo nezadržno propadanje objekta Novi trg 6, ki ga je zgradila vojska za svoje potrebe, kasneje pa so v njem našli prostore Upravna enota Novo mesto, Mestna občina Novo mesto in LokalPatriot.

Leta 2008 smo spremljali pripravo sprememb in dopolnitev prostorskega akta, ki bi na tem mestu predvidel izgradnjo nebotičnika, višjega od Kapiteljskega griča. Društvo Novo mesto je tedaj uspelo s pritožbo na Ministrstvu za okolje, vendar objekt kasneje ni imel sreče niti z lastniki, saj sta oba propadla, danes pa je v lasti podjetja HETA Asset Resolution d.o.o., ki si prizadeva na tem mestu zgraditi manjši objekt, kot ga predvideva veljavni prostorski akt. Ker to pomeni novi postopek sprememb in dopolnitev veljavnega prostorskega akta, ki je finančno breme investitorja, se zadeva nikamor ne premakne.

V Društvu Novo mesto smo mnenja, da se glede na celotno zgodovino projekta vedno bolj postavlja vprašanje upravičenosti tovrstne investicije na tem mestu. Zato smo v društvu dne 30. 1. 2015 podali pisno pobudo gradbenemu inšpektorju za odstranitev objekta iz konstrukcijskih in higienskih razlogov. Ker je gradbeni inšpektor v odgovoru z dne 3. 2. 2015 ugotovil, da za izdajo odločbe za odstranitev ni zakonskih razlogov, smo se odločili, da podamo na Mestno občino Novo mesto pobudo, da sprejme odlok o določitvi objektov za izvedbo vzdrževalnih del, kot to določa 6. člen Zakona o graditvi objektov.

Predlog novega odloka, ki ga imajo sprejetega številne slovenske občine, ni usmerjen le v problematiko objekta Novi trg 6, ki je dejansko v fazi samoporušitve, temveč tudi v ostale objekte v Novem mestu, ki so prazni, neustrezno vzdrževani oz. propadajo pred našimi očmi. Med njimi je žal tudi Narodni dom.

V prilogah se lahko seznanite z aktualno dokumentacijo v zvezi z objektom Novi trg 6.

Avtor fotografij je Boštjan Pucelj.

 

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.