06. 03. 2017

Ponovno vabilo k sodelovanju v anketi o usodi mestnega parka

Društvo Novo mesto ponovno vabi vse zainteresirane občanke in občane k sodelovanju v anketi o usodi mestnega parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, ki ga namerava občina v sodelovanju z investitorjem v celoti pozidati oz. spremeniti v tlakovano urbano ploščad. Anketiranje prebivalstva bomo zaključili naslednji ponedeljek, 13. marca 2017.

V Društvu Novo mesto smo z anketiranjem pohiteli, ker želimo z rezultati seznaniti občino in javnost preden bo prostorski akt predložen v prvo branje Občinskemu svetu Mestne občine Novo mesto. Mudi pa se tudi zato, ker je Občinski svet na januarski seji že obravnaval možnost prodaje dodatnih parkovnih površin pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, ki so sedaj še v lasti Mestne občine Novo mesto, investitorju za potrebe gradnje novega objekta (v priponki, str. 6).

Kot smo že zapisali, se je v preteklih letih na tej lokaciji zvrstilo več lastnikov z željo po novogradnji, toda vsi so do sedaj finančno propadli. V društvu smo zato 30. 1. 2015 propadajoči objekt Novi trg 6 prijavili gradbeni inšpekciji, in v dopisu, ki smo ga poslali v vednost tudi Mestni občini Novo mesto, predlagali, da se prostor zravna in zatravi. V dopisu smo Mestno občino tudi pozvali k premisleku, ali je gradnja na tem mestu sploh upravičena, oz. ali sploh potrebujemo dodatne poslovne prostore in pokrita parkirna mesta na predmetni lokaciji, ob vedenju, da je na Novem trgu še vedno precej nezasedenih poslovnih prostorov in da garažna hiša nikoli ni polna. Glede garažnih hiš smo v Društvu Novo mesto prepričani, da ju mesto v tem trenutku nujno potrebuje v območju Splošne bolnišnice Novo mesto in Zdravstvenega doma Novo mesto ter v kandijskem križišču. Dodatna pokrita parkirna mesta na obravnavani lokaciji bi bila upravičena le v primeru ukinitve parkirišč na ploščadi Novega trga, ki konstrukcijsko ni primerna za tovrstno rabo, in pogojno v primeru omejitve parkiranja v zgodovinskem mestnem jedru. V tem primeru bosta morali tovrstne potrebe pokriti s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enota Novo mesto predlagani garažni hiši v Kandiji in pod Kapitljem (v fazi projektiranja) v območju današnjega parkirišča pod kapiteljsko cerkvijo in dvorišč objektov na Prešernovem trgu, v katerih domujeta Zarja in ZZZS.

Navodila za prijavo in registracijo

Registracija je nekoliko zahtevna, je pa nujna zaradi zagotavljanja verodostojnosti ankete. Vaše glasovanje je anonimno, podatke pa varujemo v skladu s slovensko zakonodajo.

1. Kliknete na ANKETA v zgornji menijski vrstici.
2. Spletna stran vas opozori, da niste avtorizirani za dostop do ankete, zaradi česar se morate prijaviti oz. registrirati v polju PRIJAVA – REGISTRACIJA, ki se nahaja pod opozorilom.
3. Vnesete zahtevane podatke v polja, ki so označena z zvezdico. Uporabniško ime si izberete po svoji izbiri.
4. Na elektronski naslov, ki ste ga vnesli, prejmete avtorizacijsko povezavo, in ko kliknete nanjo, se lahko ponovno vrnete na spletno stran in PRIJAVITE.
5. Anketa je kratka, saj je potrebno izbrati le enega izmed sledčeih treh možnih odgovorov:

o Strinjam se z izgradnjo novega objekta z lastno garažno hišo v parku med Seidlovo cesto in Kulturnim centrom Janeza Trdina.

o Park pred Kulturnim centrom Janeza Trdine je potrebno ohraniti v celoti in ga razširiti tudi na današnje makadamsko parkirišče na lokaciji odstranjenega objekta Novi trg 6 (t.i. »Nova občina).

o Strinjam se s kompromisnim predlogom, da se novi in gabaritno manjši objekt zgradi na lokaciji predhodnega (v območju makadamskega parkirišča) z javno parkirno hišo, ki se jo poveže z obstoječo pod Novim trgom, ter obenem ohrani park pred Kulturnim centrom Janeza Trdine.

Hvala za sodelovanje.

 

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.