Društvo Novo mesto je v četrtek, 31. marca 2021, poslalo na Mestno občino peticijo z zahtevo za ohranitev in obnovo parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine na novomeškem Novem trgu. Peticiji smo priložili 694 podpisov in zaprosili kabinet župana, da s peticijo seznani tudi Občinski svet Mestne občine Novo mesto.

Društvo Novo mesto vabi zainteresirano javnost, ki se ne strinja s pozidavo edinega mestnega parka ob Kulturnem centru Janeza Trdine na novomeškem Novem trgu, da s podpisom spletne peticije zahteva od Mestne občine Novo mesto spremembo prostorskega akta, ki je do konca letošnjega marca v javni razgrnitvi, ter da občina ponovno odkupi zemljišča na območju današnjega makadamskega parkirišča in severnega dela parka za potrebe revitalizacije obstoječih parkovnih površin. Spletna peticija je dostopna tukaj ter na spletni strani Društva Novo mesto v modrem okvirčku zgoraj desno (pod grbom Mestne občine Novo mesto).

Podpisovanje peticije traja od srede, 17. marca do vključno petka, 26. marca 2021.

Z vsebino dopolnjenega osnutka občinskega podrobnejšega prostorskega načrta za Novi trg se lahko seznanite tukaj.

09. 12. 2020

Dobrodošli v Grumovo mesto Goga Izpostavljeno

Že leto dni je minilo, odkar smo drugo poslikavo v okviru projekta Poslikajmo sivino posvetili Slavku Grumu, prominentnemu predstavniku slovenskega ekspresionizma. Poslikava je nastala ob 70. obletnici dramatikove smrti. Avtor poslikave je Robert Jevnik po navdihu Grumove najbolj dovršene drame Dogodek v mestu Gogi. Tokrat smo se simbolično preselili na Ulico Slavka Gruma, kjer je Robi poslikal kotlovnico ob Topliški cesti.

Življenjska in ustvarjalna pot Vere Albreht, pesnice, pisateljice, publicistke, ilustratorke, upornice, prevajalke in še bi lahko naštevali, je imela močne temelje že v njenem otroštvu. Pogosto je bila obdana z družbo vplivnih osebnosti, zlasti s področja kulture, ki so v mladi Veri zanetili iskro ustvarjalnega duha.

Po več letih propadanja je krajevna skupnost Mestne njive na pobudo krajana obnovila francosko znamenje, ki je nepremični kulturni spomenik lokalnega pomena. Žal pa ostajajo nerešena zemljiškoknjižna vprašanja, ki bi rešila njegovo redno vzdrževanje. Znamenje namreč stoji na zemljišču v lasti fizične osebe.

Čeprav pristojni dajejo vtis, da se bo gradnja južnega dela tretje razvojne osi vsak čas začela, je resnica drugačna. Izvedba se vse bolj odmika. Ministrstvo za okolje in prostor je februarja namreč zavrglo zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja, saj investitor Dars v skoraj letu in pol ni zagotovil niti njene formalne popolnosti.

Lepo vabljeni, da si v spodnji priponki prenesete novo številko društvenega glasila IZZIV (Leto XIX, številka 2). Na tiskano izdajo glasila se lahko naročite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Člani društva prejemajo glasilo zastonj, za nečlane pa znaša naročnina 5 EUR.

Stran 1 od 18

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.