V nedeljo, 3. decembra 2023, smo v Kulturnem centru Janeza Trdine s prireditvijo STE TUDI VI ZA ENO PREŠERNO? obeležili vseslovenski neformalni praznik Ta veseli dan kulture. Na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna slavimo našo kulturo in umetnost ter njuno izjemno povezovalno vlogo skozi zgodovino slovenskega naroda. To je dan, ko se na stežaj odprejo vrata kulturnih hramov in mnogoštevilnim obiskovalcem ponudijo brezplačne prireditve.

Tudi v našem Novem mestu smo združili moči z različnimi ustvarjalci kulture in jih povezali v TA VESELI DAN KULTURE, dogodek s katerim bomo obeležili 3. december, dan odprtih vrat v slovenski kulturi!

Če STE TUDI VI ZA ENO PREŠERNO? vabljeni v nedeljo 3. decembra 2023, ob 17. uri v avlo Kulturnega centra Janeza Trdine.

Nazadnje urejano na 29. 11. 2023

Petek, 1. decembra 2023, ob 18. uri v Knjižnica Mirna Jarca Novo mesto, Trdinova čitalnica

Društvo Novo mesto bo ob 30. obletnici delovanja medse povabilo prof. dr. Mirana Lavriča, ki nam bo skozi pogovor podal svoja spoznanja, do katerih je prišel s številnimi, več desetletij trajajočimi raziskavami o položaju mladih v Sloveniji. Raziskave, ki preučujejo vedno nove generacije mladih, se med drugimi dotikajo vprašanj, kot so:

  • Kako se mladi v Sloveniji soočajo s stresom in vedno večjo individualizacijo ter katere vrednote so zanje pomembne?
  • Kaj si želijo doseči in česa jih je v življenju najbolj strah?
  • Kako mladi razumejo odraslost danes in kako so jo pojmovali pred desetimi, dvajsetimi leti?
  • Kakšen je odnos med mladimi in starši?
  • Kako gledajo na medgeneracijsko solidarnost?
  • Kako uporabljajo splet in kako na njihov razvoj vplivajo družbena omrežja?
  • Kako preživljajo prosti čas, kdo so njihovi vzorniki in kolikšno je njihovo zaupanje v politične inštitucije?
  • Kako blizu jim je civilnodružbeno delovanje?
  • Kakšne so njihove zaposlitvene možnosti, in, ali vidijo svojo prihodnost v tujini ali v Sloveniji?
  • Kako jim lahko širša družba pomaga in zanje ustvarja priložnosti v Sloveniji?

Sociolog dr. Miran Lavrič je vodja dveh zaporednih nacionalnih raziskav o mladih v Sloveniji, Mladina 2010 in Mladina 2020, ki predstavljata enega od temeljev za vodenje mladinske politike v državi. Sodeloval je v številnih drugih domačih in mednarodnih študijah o mladih in med drugim koordiniral tudi veliko mednarodno raziskavo v desetih državah jugovzhodne Evrope. Objavlja v mednarodnem prostoru in je redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Z gostom se bo pogovarjal dr. Tomaž Golob.

S KNJIGAMI ODPIRAMO SRCA IN UTIRAMO POT NAPREDKU

Novomeški tiskar Janez Krajec je izjemno zaslužen za razvoj tiskarstva, založništva in časnikarstva v Novem mestu in na Dolenjskem ter sodi med najpomembnejše slovenske tiskarje 19. stoletja. O tem priča njegova bogata tiskarska, založniška in osebna zapuščina, hranjena v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. V Krajčevi tiskarni je poleg njegovega najzahtevnejšega dela, ponatisa Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske, nastalo ogromno knjižnih in neknjižnih publikacij, ki so našle svoje mesto v skoraj vsakem slovenskem domu. Bil je narodno zaveden in ugleden družbeni delavec v Novem mestu, knjigoljub in ohranjevalec kulturne dediščine na Dolenjskem.

Galerija slik

View the embedded image gallery online at:
https://drustvo-novo-mesto.si/novice#sigProId67deb55e39

Fotomontaža vedute Novega mesta s Kandijskega mosta. Možna podoba mesta ob nadaljevanju zdajšnjega trenda postavljanja sončnih elektrarn brez upoštevanja omejitev. Podoba, kakršne si verjetno ne želimo.

Žalna seja Društva Novo mesto v spomin na ustanovno in častno članico Društva Novo mesto bo v četrtek, 21. septembra 2023, ob 18. uri v veliki sejni sobi Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto na Novem trgu 9 v Novem mestu (drugo nadstropje, nad poslovalnico Telekoma).

Vabljeni vsi, ki ste jo poznali in imeli radi.

Društvo Novo mesto je leta 2015 izdalo osrednji zbornik, posvečen 650-letnici Novega mesta, v katerem so vidnejši domači avtorji odstirali prostorski, gospodarski, socialni, izobraževalni, znanstveni in kulturni razvoj Novega mesta od leta 1965, ko smo v Novem mestu obeležili 600-letnico ustanovitve mesta. Le leto prej, jeseni 2014, je nastopil svoj prvi mandat župan Gregor Macedoni, ki je svoj tretji mandat nastopil jeseni 2022. Mesto je živ organizem, zaznamovan z družbenoprostorskimi pojavi in procesi, ki zahtevajo ustrezno upravljanje z mestom. V članku nas zato zanima, kako se je mesto razvijalo v letih od izida zbornika, kaj je bilo vse narejeno, kje so možnost za nadgradnjo izvedenega ter kje novi izzivi in priložnosti.

Stran 1 od 22

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.