Fotomontaža vedute Novega mesta s Kandijskega mosta. Možna podoba mesta ob nadaljevanju zdajšnjega trenda postavljanja sončnih elektrarn brez upoštevanja omejitev. Podoba, kakršne si verjetno ne želimo.

Društvo Novo mesto je leta 2015 izdalo osrednji zbornik, posvečen 650-letnici Novega mesta, v katerem so vidnejši domači avtorji odstirali prostorski, gospodarski, socialni, izobraževalni, znanstveni in kulturni razvoj Novega mesta od leta 1965, ko smo v Novem mestu obeležili 600-letnico ustanovitve mesta. Le leto prej, jeseni 2014, je nastopil svoj prvi mandat župan Gregor Macedoni, ki je svoj tretji mandat nastopil jeseni 2022. Mesto je živ organizem, zaznamovan z družbenoprostorskimi pojavi in procesi, ki zahtevajo ustrezno upravljanje z mestom. V članku nas zato zanima, kako se je mesto razvijalo v letih od izida zbornika, kaj je bilo vse narejeno, kje so možnost za nadgradnjo izvedenega ter kje novi izzivi in priložnosti.

Društvo Novo mesto obžaluje, da občina ni upoštevala pobude podpisnikov peticije, s katero so pokušali preprečiti popolno pozidavo edinega mestnega parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Občina vztraja, da je za spremembo odločitve prepozno in da se – ko je pred leti potekal postopek sprejemanja prostorskega načrta za ta prostor – nad pozidavo ni pritožil nihče. Toda takrat ni bilo predvideno, da se pozida kar ves park ...

Galerija slik

View the embedded image gallery online at:
https://drustvo-novo-mesto.si/urejanje-prostora#sigProIdc1d203642e

V Novem mestu se ne moremo pritoževati, da ni pešpoti. Kar veliko kilometrov jih je že zraslo in še več jih, upam, bo. Kljub temu pa na pešca pri hoji po mestu prežijo skrite pasti. Kot redna sprehajalka bom predstavila nekaj črnih točk, ki poskrbijo, da se lahko človek, ki zaradi naglice ali zamišljenosti ni pozoren na pohodne površine, nenadoma znajde na tleh. Preverjeno.

Društvo Novo mesto je v drugi polovici marca 2021 na društveni spletni strani objavilo peticijo za ohranitev in obnovo parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine v Novem mestu. Peticijo je v času javne razgrnitve in javne obravnave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Novi trg podpisalo 694 državljank in državljanov.

Društvo Novo mesto je v četrtek, 31. marca 2021, poslalo na Mestno občino peticijo z zahtevo za ohranitev in obnovo parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine na novomeškem Novem trgu. Peticiji smo priložili 694 podpisov in zaprosili kabinet župana, da s peticijo seznani tudi Občinski svet Mestne občine Novo mesto.

Društvo Novo mesto vabi zainteresirano javnost, ki se ne strinja s pozidavo edinega mestnega parka ob Kulturnem centru Janeza Trdine na novomeškem Novem trgu, da s podpisom spletne peticije zahteva od Mestne občine Novo mesto spremembo prostorskega akta, ki je do konca letošnjega marca v javni razgrnitvi, ter da občina ponovno odkupi zemljišča na območju današnjega makadamskega parkirišča in severnega dela parka za potrebe revitalizacije obstoječih parkovnih površin. Spletna peticija je dostopna tukaj ter na spletni strani Društva Novo mesto v modrem okvirčku zgoraj desno (pod grbom Mestne občine Novo mesto).

Podpisovanje peticije traja od srede, 17. marca do vključno petka, 26. marca 2021.

Z vsebino dopolnjenega osnutka občinskega podrobnejšega prostorskega načrta za Novi trg se lahko seznanite tukaj.

Stran 1 od 5

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.