17. 03. 2021

Spletna peticija za ohranitev parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine v Novem mestu

Društvo Novo mesto

Društvo Novo mesto vabi zainteresirano javnost, ki se ne strinja s pozidavo edinega mestnega parka ob Kulturnem centru Janeza Trdine na novomeškem Novem trgu, da s podpisom spletne peticije zahteva od Mestne občine Novo mesto spremembo prostorskega akta, ki je do konca letošnjega marca v javni razgrnitvi, ter da občina ponovno odkupi zemljišča na območju današnjega makadamskega parkirišča in severnega dela parka za potrebe revitalizacije obstoječih parkovnih površin. Spletna peticija je dostopna tukaj ter na spletni strani Društva Novo mesto v modrem okvirčku zgoraj desno (pod grbom Mestne občine Novo mesto).

Podpisovanje peticije traja od srede, 17. marca do vključno petka, 26. marca 2021.

Z vsebino dopolnjenega osnutka občinskega podrobnejšega prostorskega načrta za Novi trg se lahko seznanite tukaj.

V Društvu Novo mesto smo prepričani, da naša skupna akcija ni prepozna, vsekakor se ne strinjamo, da ni mogoče ničesar več storiti in tudi ne drži morebitni očitek Mestne občine Novo mesto, da smo bili do sedaj pasivni. Društvo Novo mesto že od leta 2006 pozorno spremlja nesrečni projekt in opozarja Mestno občino Novo mesto o neustreznem vrednotenju tega dela mesta in nesmiselnosti pozidave na račun parka. Tudi ne bi bilo prvič, da bi Mestna občina Novo mesto odkupila že za gradnjo prodana zemljišča, kar je lep dokaz, da je gradnja na tej lokaciji tudi s programsko-investicijskega vidika izredno težavna in sporna.


S podpisom peticije bomo prebivalci Novega mesta in drugi zainteresirani občani prepoznali javni interes in kot aktivni državljani jasno podali zahtevo Mestni občini Novo mesto po našem vključevanju v proces upravljanja z edinim javnim mestnim parkom. Mestna občina Novo mesto se mora končno zavedati, da je lokalna samouprava način urejanja javnih zadev, pri katerem neposredno ali posredno (preko izvoljenih predstavnikov) sodelujemo tudi prebivalci Novega mesta in drugi občani Mestne občine Novo mesto. Zato zahtevamo, da smo z odločevalci enakopravni v upravljavskem procesu prepoznavanja in vrednotenja javnega interesa glede nadaljnje usode parka na Novem trgu.

Vse, ki se istovetite s parkom in si želite njegove ohranitve in obnove, prosimo, da osebno in po socialnih omrežjih povabite k podpisovanju peticije družinske člane, sorodnike, prijatelje, sodelavce in druge znance.

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.