Iztrgano pozabi: Franc Blažon (1941 - 2014)

Franc Blažon, arhitekt

Franc Blažon, arhitekt (foto Asja)

 

V prvi razred novomeške osnovne šole je Franc Blažon vstopil krhke postave ter plahega in tihega vedenja, z vzdevkom Čibe. Spremljali so ga s čivkanjem začinjeni dovtipil sošolcev.

V gimnazijskih letih je presenečal s številnimi umetniškimi nagnjenji, ki so izhajala iz kulturno bogatega življenja družine Blažon. Z natančno risbo je navduševal gimnazijska profesorja Vladimirja Lamuta in Bogdana Borčiča. Med počitnicami je presedlal z violončela na trobento in že na prvem gimnazijskem plesu zaigral Jazz me Blues. Vse njegove ljubezni so bile strastne, a na prvi pogled zadržane. Njegova ljubezen do cigarete je bila zanj obredno prečiščevanje z usodnim koncem.

Predan Novemu mestu se je po študiju arhitekture vrnil v mesto in mu poklonil vse svoje znanje in vedenje. Kot arhitekt in urbanist je v 70. letih prejšnjega stoletja – v času zagona dolenjskega gospodarstva in posledično zagona področij okolja, zdravstva in šolstva – s sodelavci snoval podobe Novega mesta, kot so prostorska ureditev zdravstvenega centra, Centra srednjih in poklicnih šol, ki je prerasel v Visokošolski center, in številne druge.

Ko je motivacija za urbanistična načrtovanja usahnila, se je preizkusil kot projektant visokih gradenj. Vrtca v naselju Majde Šilc in na Šegovi ulici sta bila njegova prva velika projekta v njemu lastni arhitekturni govorici. Po natečajni predlogi za naselje ob Seidlovi cesti je bilo po njegovih izvedbenih načrtih zgrajeno naselje Plava laguna z vsemi spremljajočimi objekti. Njegovo naselje na Ulici Slavka Gruma je prepoznavno po skrbno načrtovanih značilnih montažnih ploščah. V Kandiji je na privlačni vhodni lokaciji postavil objekt SDK z značilno zunanjo ureditvijo. Velik projektantski izziv je bila tudi novomeška porodnišnica, ki je postala sodobna bolnišnica s postopnim vključevanjem vseh bolniških dejavnosti.

Čibe si zaradi specifičnosti in zahtevnosti svojega dela ni spletel družinskega gnezda. Dom, ki ga je ustvaril, je arhitektura, ki je potrebovala dobrega izvajalca. Izdelek je tak, kot si ga je želel. Veščine v odličnosti izvedbe si je pridobival znova in znova. Bil je eden tistih, ki na prvi pogled zaznajo bistvo stvari in se do njega tudi opredelijo. Biblijski rek Po njih delih jih boste prepoznali! zanika Čibetovo končnost in minljivost.

Avtorja: Zvone Pelko in Albert Račečič

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.