05. 12. 2018

Ta veseli dan kulture, 3. december 2018

Na ta veseli dan kulture smo Društvo Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca in novomeška izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v goste povabili ustvarjalce glasbene uprizoritve, ki nosi naslov ČLOVEK NAJ BO SOJEN PO SANJAH.


Na dan rojstva našega velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna smo v pridušeni ambientalni svetlobi Trdinove čitalnice prisluhnili eksistencialni pesniški presežnosti še enega velikana slovenske poezije, Tomaža Šalamuna. Magično moč njegove poezije so pred nas v izjemni interpretaciji in avtorski glasbi razgrnili trije izjemni ustvarjalci: vsestranska umetnica Maja Gal Štromar in izjemna glasbenika Jasna Žitnik in Andrej Marinčič. Sprehod čez Šalamunove glasbene, intergalaktične in medjezikovne pokrajine, kot so avtorji podnaslovili svoj magični dogodek, je v naše telo vnašal svež zrak v katerem zadiši heraklitski čas, zmerom je tisto kar je, pa vendarle kar naprej drugo. To je tista poezija, ki se nikoli ne more nakopičiti v enem samem izkustvenem zajetju bralca, poslušalca ampak je vsakič lahko razumljena malo drugače, zato je takšen magični večer nedvomno vredno ponoviti še kdaj, morda na Novomeških poletnih večerih 2019.


Tomaž Šalamun je poet svetovnih razsežij, njegova poezija je kot živo utripajoče srce, ki pred nas bralce, poslušalce, razgrinja odprtost biti, ki je ni mogoče razumeti kot ustvarjalčevo subjektivno spoznanje, ampak pripada tudi nam, nas odločno potiska v razmislek in pogled vase, nas nagovarja k lepoti, ki jo potrebujemo v tem temačnem svetu. Če povzamem razmišljanje Mance Košir, ki je zapisala Teme ne odpravlja tarnanje, kritiziranje, preklinjanje, samo Svetloba ima moč razsvetlitve. Ko nas oplazi, se pogled spremeni. Vidimo drugače. Postanemo pogumni. Želimo leteti. Svooobooodaa, kriči naše srce in prestrašena sklenjena naročja se razširijo v objem, ki nima meja. Postanemo povsod doma. Kot je bil, je in bo Doma veliki Tomaž Šalamun! Večer, ki ga je s svojimi vini oplemenitila Hiša vin Pečarič iz Čuril pri Metliki smo posvetili naši ustanovni članici in izjemni novomeški kulturnici Staši Vovk. Lepše decembrskega prazničnega meseca res ne bi mogli začeti!

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.