09. 12. 2020

Dobrodošli v Grumovo mesto Goga

Vhod v Grumovo mesto Goga, avtor poslikave: Robert Jevnik, 2019 Vhod v Grumovo mesto Goga, avtor poslikave: Robert Jevnik, 2019 Foto: Saša Mikec

Že leto dni je minilo, odkar smo drugo poslikavo v okviru projekta Poslikajmo sivino posvetili Slavku Grumu, prominentnemu predstavniku slovenskega ekspresionizma. Poslikava je nastala ob 70. obletnici dramatikove smrti. Avtor poslikave je Robert Jevnik po navdihu Grumove najbolj dovršene drame Dogodek v mestu Gogi. Tokrat smo se simbolično preselili na Ulico Slavka Gruma, kjer je Robi poslikal kotlovnico ob Topliški cesti.

Napisala: Saša Mikec

Lansko poletje, točneje 3. avgusta 2019, je minilo 70 let od smrti Slavka Gruma, dramatika, po katerem je svoj naziv prejelo največje blokovsko naselje v Novem mestu. Zdravnik, pisatelj in predvsem dramatik je svojo mladost pred odhodom na študij preživel v Novem mestu. Tu se je tudi začel spoznavati s prozo in prijateljeval z drugimi novomeškimi osebnostmi, predstavniki in pobudniki slovenske avantgarde, med drugim Antonom Podbevškom, Miranom Jarcem, Marijem Kogojem in Božidarjem Jakcem. Njegovo zanimanje za Freudovo psihoanalizo in bojevanje z lastnimi odvisnostmi in stiskami je obrodilo zanimiv opus proznih in dramskih del, v katerih je razkrival predvsem bolne ter sprevržene strani človeškega življenja. V raziskovanju patološkega je med drugim nastalo tudi dramsko delo v dveh dejanjih, ki stoji v središču in samem vrhu slovenskega ekspresionizma - Dogodek v mestu Gogi. Groteska, v kateri raziskovalci vidijo napoved evropske antidrame.

Za obuditev njegove dediščine in z željo približati avtorja novomeškim prebivalcem, zlasti živečim na Ulici Slavka Gruma, smo se v društvu odločili, da bo vsebina poslikave posvečena rojaku, po navdihu njegove drame o mestu, kjer vsi napeto čakajo na dogodek, ki se nikoli ne zgodi. Tako je tekom jesenskih dni, v okviru nadaljevanja projekta Poslikajmo sivino, šentjernejski umetnik Robert Jevnik, kotlovnico ob Topliški cesti preobrazil z značilnimi elementi drame in njenega avtorja.

Novonastalo umetniško delo, ki ga je umetnik ustvaril s pleskarskim valjčkom, je sestavljeno iz Grumovega portreta, umeščenega na velika železna vrata kotlovnice, ki z zamišljenim pogledom vabi opazovalca na ogled celotne poslikave. Največji predel stavbe predstavlja Grumovo mesto Goga, v katerem lahko pozorni bralci najdejo umetelno umeščene detajle in dogajanja iz dramskega dela; med drugim okno Hanine sobe, mestni opravljivki Tarbulo in Afro, ki iz balkona oprezata za someščani, slavje v Vajdovi hiši, znamenita mestna vrata itd.. Za zapolnitev ožjega dela zidu si je Jevnik izbral avtorjev najznamenitejši citat »Privid je edini paradiž, iz katerega ne moremo biti pregnani«, ki ga osvetljuje Gogin nažigalec lučk. Domišljijsko ozadje napisa je umetnik namenoma prepustil subjektivnim interpretacijam posameznikov.

 

 

 

 

 

 

Poslikava predstavlja že drugo umetniško intervencijo na večji javni površini s katerimi bogatimo podobo Novega mesta. Projekt smo otvorili v letu 2018, ko sta umetnika Tea Skupek in Robert Jevnik v sodelovanju z učenci OŠ Bršljin, naslikala vesolje znanja na pusti betonski zid pri šolskem stadionu. S tovrstnimi intervencijami želimo pripomoči k večplastnemu doživljanju našega kraja, se povezovati z lokalno skupnostjo, spodbuditi turistično prepoznavnost, podpreti kulturne ustvarjalce in predvsem našim krajanom izboljšati kulturo bivanja v Novem mestu. Za prejeto dovoljenje se najlepše zahvaljujemo skupnosti etažnih lastnikov 1 – 32 na Ulici Slavka Gruma. Projekt sofinancira Mestna občina Novo mesto.


 

Viri:

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.