27. 12. 2016

Pogovorni večer Društva Novo mesto in podelitev častnega članstva Evi Simič in Antonu Škerlju

Društvo Novo mesto je 22. decembra 2016 priredilo v Trdinovi čitalnici Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto pogovorni večer z nestorjema društva Evo Simič in Antonom Škerljem in jima ob tej priložnosti tudi podelilo častno članstvo. Večer je povezovala Nina Štampohar, z glasbo in petjem pa so ga popestrili učenci Glasbene šole Marjana Kozine.

 

Eva Simič,
profesorica angleščine, je bila pobudnica ustanovitve Društva Novo mesto in njegova ustanovna članica. Ima največ zaslug, da je leta 1993 do ustanovitve društva sploh prišlo. Bila je prva in dolgoletna tajnica društva, dokumentacijo o dejavnosti društva pa vodi še sedaj. Dvajset let je bila članica upravnega odbora, zdaj pa je članica nadzornega odbora. Ves čas delovanja društva so jo odlikovale njene organizacijske in komunikacijske sposobnosti, ki so prišle do izraza predvsem v kriznih situacijah delovanja društva ter pri organizaciji različnih družabnih srečanj.

Tone Škerlj,
pravnik in odvetnik, ugledni meščan Novega mesta, je ustanovni član Društva Novo mesto in je bil njegov prvi in dolgoletni predsednik, saj je funkcijo uspešno opravljal kar 14 let. V tem času je bil tudi prvi in dolgoletni svetnik s Svetu MO Novo mesto z liste Društva Novo mesto. Od ustanovitev pa do nedavnega je bil dejaven član upravnega odbora, ki je s svojim delom odločilno zaznamoval delovanje društva. Vas čas je skrbel za redna srečanja s člani iz Ljubljane, med katerimi so tudi mnoge ugledne osebnosti. Kot velika moralna avtoriteta je bistveno doprinesel k ugledu in pomenu društva v družbenem življenju mesta in tudi regije.

Pogovorni večer je prvi v nizu dediščinsko usmerjenih pogovornih večerov, ki smo jih poimenovali Nostalgija, in v katerem bomo z gosti odkrivali nesnovno kulturno dediščino Novega mesta, kot so znanja, obrti, šege, praznovanja ipd. Projekt smo prijavili tudi na razpis Ministrstva za kulturo za sofinanciranje mehkih programov na področju kulturne dediščine.

Avtor fotografij je Igor Vidmar.

Prebrano 1216 krat

Društvo Novo mesto

Sedež društva: Gubčeva 11, 8000 Novo mesto
Telefon: 07 302 14 50
TRR: SI56 0297 0001 9786 322 (odprt pri NLB d.d.)
ID DDV: 74738119
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

e-Novice

S prijavo sprejemam in soglašam z zajemom, hrambo in uporabo osebnih podatkov za prejemanje e-Novic Društva Novo mesto.